Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΑΔΑ Γ ~ ΕΡΩΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Κείμενο :Έρωτος αποτελέσματα, Αγνώστου

            Στο κείμενο παρουσιάζονται πέντε άτομα: η Ελενίτσα, ο πατέρας της, η μητέρα της, o Γιωργάκης και ο πατέρας του, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι είναι η Ελενίτσα, ο πατέρας της και η μητέρα της.
            Η Ελενίτσα αγάπησε πολύ έναν νεαρό μόλις τον είδε. Εξαιτίας αυτού δεν μπορούσε να φάει και το μόνο που σκεφτόταν ήταν ο νεαρός αυτός. Φαίνεται ότι ήταν πολύ στενοχωρημένη, λυπημένη και έδινε την εντύπωση ότι ήταν άρρωστη. Αυτό φανερώνεται από το ότι είχε κλειστεί στον εαυτό της και τις σκέψεις της. Ακόμη, δεν μιλούσε σε κανέναν, ήταν απόμακρη, ντροπαλή και αποξενωμένη από τους γύρω της. Παρ' όλο που προσπαθούσε να κρυφτεί, η έκφραση του προσώπου της ήταν τόσο χαρακτηριστική και τρομαγμένη που δεν τα κατάφερνε. Όμως αυτή η κατάσταση τελείωσε όταν έμαθε ότι ο πατέρας της  και ο πατέρας του Γιωργάκη συνεννοήθηκαν για να τους παντρέψουν. Τότε η Ελενίτσα έγινε χαρούμενη, ευτυχισμένη, δεν ήταν πια απελπισμένη και απογοητευμένη καθώς πραγματοποιήθηκε η επιθυμία της.
            Η μητέρα της Ελενίτσας παρουσιάζεται να παίζει το ρόλο αυτής που φροντίζει την κόρη της, ενδιαφέρεται για αυτή και νοιάζεται. Είναι άνθρωπος στοργικός, τρυφερός, πονόψυχος και συμπονετικός. Αυτά τα καταλαβαίνουμε από τις κινήσεις της μάνας , δηλαδή μέσα από το ενδιαφέρον που δείχνει στη κόρη της με τις ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή της και με την προσπάθειά της να την κάνει καλά. Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει ότι η Ελενίτσα είχε περισσότερο θάρρος στην μαμά της, άρα συμπεραίνουμε ότι η μητέρα ήταν πιο κοντά στην κόρη εν σχέση με τον πατέρα ο οποίος μάλλον θα ήταν πιο απόμακρος.
            Ο πατέρας δείχνει και εκείνος σημάδια φροντίδας και προστασίας για την κόρη του. Είναι προστατευτικός, ρωτά την κόρη του τι έχει και την συμβουλεύει τι να κάνει. Όπως η μητέρα, έτσι και ο πατέρας παίζει το ρόλο αυτού που φροντίζει και νοιάζεται για την κόρη του. Ακόμη, είναι υπεύθυνος, αφού αυτός αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την ευχή της κόρης του με το να ζητήσει από τον πατέρα του Γιωργάκη να παντρέψουν τα παιδιά τους. Δεν φαίνεται να είναι όμως κοντά στην κόρη του, αφού η ίδια έχει περισσότερο θάρρος στη μητέρα της.
            Ο Γιωργάκης παρουσιάζεται ως το καλό παιδί από τη μητέρα της Ελενίτσας. Τον παινεύει λέγοντας ότι είναι νέος, σεμνός, τίμιος, όμορφος, ικανός και γιος ενός νοικοκύρη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να πείσει την κόρη της ότι αυτός είναι ο ιδανικός, χωρίς να ξέρει ότι η Ελενίτσα τον αγαπούσε προ πολλού.
            Στο κείμενο εμφανίζονται πολλές σχέσεις του άνδρα και της γυναίκας. Αρχικά, εμφανίζεται η σχέση πατέρα – κόρη, η οποία χαρακτηρίζεται από στοργή, αγάπη, φροντίδα, προστασία, βοήθεια και τρυφερότητα. Ο πατέρας προστατευτικός με την κόρη προσπαθεί να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Μία άλλη σχέση που παρουσιάζεται μεταξύ των δύω φύλλων είναι η σχέση κοπέλας – νεαρού. Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται αγάπη και έρωτα, ο οποίος δικαιώνεται ηθικά με το γάμο.
Τέλος,  υπάρχει και η σχέση άντρα συζύγου και γυναίκας συζύγου, η οποία χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, συνεργατικότητα, αγάπη για τα παιδιά τους και το κοινό τους ενδιαφέρον για αυτά. Υπάρχουν ποικίλες σχέσεις άνδρα-γυναίκα μέσα στο κείμενο, η καθεμία από αυτές είναι διαφορετική.

Θέματα κειμένου

1)Το θέμα του έρωτα και του γάμου : Ο έρωτας και ο γάμος ήταν θέμα  πολύ συνηθισμένο στα πρώτα διηγήματα που γράφτηκαν και τυπώθηκαν στην ελληνική γλώσσα, Από άποψη περιεχομένου τα πρώτα αυτά διηγήματα ήταν κάπως αφελή. Το αναγνωστικό κοινό για το οποίο απευθυνόταν ήταν η φαναριώτικη κοινωνία του τέλους του ΙΗ' αιώνα.
2)Το ευτυχές τέλος της ιστορίας : Ισχύει ότι όλες αυτές οι ιστορίες έχουν ευτυχές τέλος, το οποίο γέμιζε με συναισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης τον αναγνώστη. Αυτός ένοιωθε να συμπάσχει με τους ήρωες του έργου και γι’ αυτό ήθελε το τέλος να είναι αίσιο.


ΟΜΑΔΑ Γ :
ΠΑΡΑΛΙΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΟΛΥΜΕΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΟΛΥΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου