Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΑΔΑ Α - Α3 Δέσπω



ΘΕΜΑ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΩΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ

Το τραγούδι ξεκινά με την τυπική μορφή πολλών ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών. Ο αφηγητής αναρωτιέται στον στοίχο 2, αν οι πυροβολισμοί πέφτουν για χαρμόσυνο γεγονός ή όχι , αλλά τν συνέχεια μας λύνει την απορία καθώς στον στοίχο 3 μας δίνει ιστορικές πληροφορίες. Οι εχθροί διατάζουν τη Δέσπω να παραδοθεί. Της θυμίζουν ότι τα γεγονότα άλλαξαν και πως είναι δούλα και ότι δεν είναι εδώ το Σούλι. Δηλαδή δεν είναι τόπος ελεύθερος. Αυτή τους απαντά με θάρρος και περηφάνια ότι δε δέχεται τη σκλαβιά (ο αφηγητής μιλάει σε γ΄ πρόσωπο και επίσης υπάρχει διάλογος που δραματοποιεί το κείμενο).
Η λεβεντιά δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο και το πάθος για ελευθερία δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό ανδρών. Σε πολλούς αγώνες-πολέμους, οι περισσότερες γυναίκες αγωνίζονταν. Η Δέσπω δεν είναι μόνη της, είναι και με άλλες γυναίκες που υπερασπίζονται την πατρίδα τους είναι και τα πιστεύω τους. Εδώ ίσως βλέπουμε μια αγριότητα από γυναίκες. Οι άνδρες μόνο σκοτώνουν τον εχθρό. Υπάρχει ο φόβος των Σουλιωτισσών, μήπως χάσουν φίλους ή οικογένειες.
Τέλος μέσα από αυτό το ιστορικό τραγούδι, βλέπουμε ό,τι καλύτερο και δυνατό έχει να δείξει η Ελληνίδα γυναίκα στον λαό και στην πατρίδα της, σε εκείνα τα χρόνια..!

ΟΜΑΔΑ Α
ΠΑΠΑΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΤΑΡΤΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΡΜΠΗ ΗΛΙΑΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου